Dé focuskliniek voor vrouwenzorg

Schrijf je in voor de wachtlijst
Opening: Q1 2024

Vaginisme

Bij sommige vrouwen lukt het vrijen niet als gevolg van vernauwing door het (onbewust) strak aanspannen van de spieren rond de vagina. Dan hebben we het over vaginisme. De oorzaken van vaginisme zijn meestal mentaal (psychisch). Dit kan het gevolg zijn van onzekerheden, angst, paniek, trauma of een nare seksuele ervaring in het verleden. Soorten vaginisme:

  1. Bij Primair Vaginisme is het probleem er altijd al geweest.
  2. Bij Secundair Vaginisme is het Vaginisme later ontstaan en was geslachtsgemeenschap vroeger wel mogelijk.

Het is een misvatting dat een vrouw met vaginisme geen zin in seks heeft. Vaak wil ze juist wél, maar lukt het toch niet. Vaginisme kan binnen een relatie de nodige spanningen oproepen. Als je als vrouw wel graag seks wilt, maar het lukt steeds niet, ben je een volgende keer nog minder ontspannen. Met als gevolg dat jij en je partner weer teleurgesteld en nog meer gefrustreerd raken.

Oorzaken van vaginisme

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vaginisme. Soms is er sprake van een lichamelijke oorzaak, maar vaker spelen mentale oorzaken een grote rol bij vaginisme.

Voorbeelden van mogelijke lichamelijke oorzaken van vaginisme zijn:

Het komt echter zelden voor dat de oorzaak van vaginisme puur lichamelijk is.

Meestal is de opening van de vagina op zichzelf niet te nauw, maar lijkt dat zo doordat de bekkenbodem spieren zo strak zijn aangetrokken. Dat heeft vaak te maken met angst en onzekerheden. Ook weten veel vrouwen niet precies hoe hun geslachtsdelen er van binnen en van buiten uitzien en hoe ze werken. Die onwetendheid kan vragen oproepen, zoals:

  • Is een penis of seksspeeltje niet veel te groot om in mijn vagina te passen?
  • Zal het geen pijn doen?
  • Zal ik niet zwanger raken?

Een vaginistische reactie kan ook te maken hebben met andere angsten die niet direct met seks te maken hebben. Het kan bijvoorbeeld voortkomen uit een opvoeding waarin seksualiteit taboe was of als iets vies werd gezien.

Daarnaast is het zo dat als je eenmaal pijn bij het vrijen hebt gehad (bijvoorbeeld bij seksueel misbruik), dit bij de volgende keer voor angst kan zorgen, waardoor je onbewust je bekkenbodemspieren aanspant. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Eerst naar huisarts bij vaginisme

Het is belangrijk om bij het vermoeden van vaginisme naar de huisarts te gaan, om je eventueel te laten behandelen voor een fysieke oorzaak (soms is dit een soa), of om dit uit te sluiten. De huisarts kan de diagnose stellen en je doorverwijzen naar een ervaren vrouwelijke gynaecoloog, seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut bij SHE Health Clinics.

Behandeling vaginisme bij SHE Health Clinic

Naast het risico op vaginisme, hebben slachtoffers van seksueel geweld een groter risico op een (onverwerkt) trauma, paniekaanvallen, angststoornis, stress en/of depressie. Dit kan zelfs resulteren in suïcidale gedachten. Professionele hulp is hierbij echt nodig voor een goede behandeling van de problemen, want anders blijven deze vrouwen er last van houden. Vaak beheerst het hun hele leven.

Hulp bij vaginisme, trauma en depressie

Speciaal voor vrouwen (jong en en oud) met een seksueel misbruik verleden, hebben wij een multidisciplinair zorgpad ontwikkeld, waardoor we iedere vrouw persoonlijk, vertrouwelijk en heel gericht kunnen behandelen. Dit zorgpad staat onder leiding van één van onze vrouwelijke gynaecologen. Ons vrouwelijke team met medici en zorgprofessionals levert hierbij persoonlijk maatwerk op het gebied van:

  1. Gynaecologisch onderzoek en gynaecologische begeleiding
  2. Psychotherapie
  3. Bekkenbodemfysio
  4. Traumaverwerking
  5. Leefstijlcoaching
  6. Beweging & mindfulness
  7. Complementaire zorg (optionele acupunctuur en/of massagetherapie)
  8. Groepssessie (optioneel groepsgesprek met lotgenoten).

Mocht je last hebben van vaginisme en/of een onverwerkt seksueel trauma, neem dan contact met SHE Health Clinics op voor een vrijblijvend en strikt vertrouwelijk intake gesprek met een van onze ervaren vrouwelijke zorgprofessionals. Tijdens het consult kunnen we het voor jou beste onderzoeks- en behandeltraject bespreken, zodat we je vervolgens van je klachten kunnen helpen.