Hét kennis- & expertisecentrum voor vrouwenzorg
Loosdrechtse Bos 15
1213 RH Hilversum
Neem contact op
Coming soon
Ma -Vr: 8.00 - 20.00
Za: 9.00 - 16.00

Stressincontinentie

Bij inspanning-incontinentie of stressincontinentie kun je jouw plas niet goed ophouden en dit kan zich op diverse manieren voordoen. De meest voorkomende vormen van ongewenst urineverlies zijn:

  1. Urineverlies bij inspanning, zoals hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen, traplopen, rennen of springen.
  2. Urineverlies bij aandrang: je voelt ineens sterke aandrang om te plassen en kunt de plas niet ophouden tot het toilet.
  3. Urineverlies met kenmerken van beide. 

Urineverlies kan medisch gezien geen kwaad, maar kan wel heel erg vervelend zijn. Veel vrouwen schamen zich ervoor of zijn bang dat anderen het zien en/of ruiken. Het kan zijn dat je daardoor mensen gaat vermijden. Of dat je bepaalde inspanningen niet meer durft te maken. Je blijft waarschijnlijk liever in de buurt van een toilet. Dat is lastig als je naar je werk moet of wilt sporten of als je iets gezelligs wilt doen.

Oorzaak stressincontinentie (Stress Urinary Incontinence)

Na bijvoorbeeld de natuurlijke geboorte van een kind, door afname van vrouwelijke hormonen na de overgang, of gewoon door het ouder worden, kunnen de spieren in de pelvis zodanig uitgetrokken en opgerekt zijn waardoor de plasbuis (urethra) onvoldoende steun krijgt bij het sluiten en/of gesloten blijven. Dit kan resulteren in urineverlies tijdens bijvoorbeeld hoesten, lachen, springen en sporten.

Ook door langdurig hoesten kunnen de bekkenbodemspieren oprekken. Als de bekkenbodemspieren slapper worden en de blaas volloopt, is de sluitspier soms niet sterk genoeg om de urine tegen te houden. Bij extra druk in de buik kun je dan urine verliezen.

  • Door hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen, traplopen, rennen of springen, neemt de druk in de buik toe. Dat geeft druk op de blaas, waardoor je ongewild urine kunt verliezen.
  • Ook bij overgewicht en obesitas neemt de druk in de buik toe.
  • Verstopping van de darmen (obstipatie) en persen kan ook extra druk in de buik geven.

De meeste 40+ vrouwen die één of meermaals op natuurlijke wijze zijn bevallen, krijgen op zeker moment last van stressincontinentie. Het is dus een veel voorkomende kwaal bij vrouwen in Nederland.

Onderzoek stressincontinentie

Onze vrouwelijke gynaecoloog of uroloog onderzoekt je om te controleren of de blaas, de baarmoeder en de spieren daaromheen normaal aanvoelen. Bij het inwendig onderzoek (via de vagina) vraagt de arts of je de bekkenbodemspieren kunt aanspannen en weer ontspannen. Dit zijn de spieren die je gebruikt wanneer je de plas ophoudt of juist laat lopen. Zo kan de arts beoordelen of je de juiste spieren kunt aanspannen en ontspannen om controle over de blaas te houden. De arts beoordeelt ook of je baarmoeder mogelijk verzakt is (prolaps).

Behandeling stressincontinentie

Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden om stressincontinentie snel en doeltreffend op te lossen. 

  1. Plaatsen van een pessarium
  2. Laserbehandeling (non-invasieve ingreep)
  3. Urolon behandeling (non-invasieve ingreep)
  4. Plaatsen van een bandje om de plasbuis (poliklinische ingreep)
Laserbehandeling

Door een pijnloze laserbehandeling kan het weefsel terug verstevigd worden ineen mum van tijd.

Na voorbereidend onderzoek en test zal devagina gereinigd en gedroogd worden. Hetlaserlicht wordt namelijk geabsorbeerd door water.Een laserprobe met exact de juiste golflengte voor deze behandeling (2,5 cm diameter) in de vagina aangebracht tot maximaal 5 cm diep. Dit apparaat dat speciaal ontwikkeld is voor deze behandeling zal fijne laserpulsen toedienenterwijl de behandelaar het handstukje inspiraalvorm zal hanteren. Nadien dient dezelfdebehandelingherhaald te worden met een tweede probe die 7 à 10 cm ingebracht zal worden.

Bij een incontinentie-behandeling wordt alleen het urethragebied behandeld. Door het beetje warmte dat ontstaat zal het collageen zich gaan herstellen en zullen fibroblasten elkaar gaanverstevigen. Verdere verbetering kan nog tot een maand na de behandeling aanhouden.

Een lasersessie duurt ongeveer 15 minutenen na drie dagen zal u het verschil reedsmerken. Iindien u nog niet in uw menopauze bent,is één behandeling doorgaans voldoende. Vanaf de menopauze worden twee sessies aangeraden. Eén herhaling per jaar houdt het weefsel stabiel.

Behandelingen
Geen wachttijden

Bij SHE. Health Clinics hebben we geen wachttijden, dus kun je bij ons snel geholpen worden.

Vergoeding door verzekering

De verzakking en/of incontinentie onderzoeken en behandelingen bij SHE. Health Clinics vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat de consults door jouw zorgverzekeraar worden vergoed als je een verwijzing van jouw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met je eigen risico.

SHE. Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie

Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaart voor de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.

Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? SHE. Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) in Zeist voor onder andere: preventie, gynaecologie, seksuologie, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, pijnklachten, stress, burn-out, slaapklachten, vermoeidheid, overgewicht en cosmetiek.

Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier.

Neem contact met mij op