Hét kennis- & expertisecentrum voor vrouwenzorg
Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Neem contact op
Coming soon
Ma -Vr: 8.00 - 20.00
Za: 9.00 - 16.00

Prikpil

De prikpil is een alternatieve vorm van anticonceptie. Eén injectie is voldoende om je 12 weken (3 maanden) tegen zwangerschap de beschermen. Er vindt geen eisprong meer plaats en mannelijke zaadcellen komen minder goed door het slijm van de baarmoederhals.

De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in twee verschillende soorten:

  1. Depo-Provera prikpil werkt via een injectie in de spier van je bil of bovenarm.
  2. De Sayana prikpil werkt via een injectie onder de huid.
Prikpil en menstruatie

Belangrijk om te weten is dat de prikpil geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Je menstruatie kan wel veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Als je net begint met de injecties kunnen onregelmatige en langdurende bloedingen voorkomen. Wanneer je de injecties langer dan 6 maanden gebruikt, vermindert de kans op bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel is dat je maar één keer in de 3 maanden aan anticonceptie hoeft te denken. Sommige vrouwen vinden het prettig dat hun menstruatie vermindert of helemaal wegblijft.

Nadelen

Zoals eerder beschreven, kun je tussendoor bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt. Ook kan er bij een langere gebruiksduur verlies van botdichtheid ontstaan. Daarom wordt het aangeraden om tijdens het gebruik van deze vorm van anticonceptie voldoende calcium en vitamine D in te nemen.

Anticonceptie keuze

Samen met jou kiest onze gynaecoloog een anticonceptiemiddel dat het beste bij jou past. Bij SHE. Health Clinics hebben we geen lange wachttijden, dus maak snel een afspraak (je hebt wel een verwijsbrief van je huisarts nodig).

Let op: de vergoeding door de basisverzekering van anti-conceptie is afhankelijk van je leeftijd, lees er hier meer over.

SHE. Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie

Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaart voor de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.

Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? SHE. Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) in Zeist voor onder andere: preventie, gynaecologie, seksuologie, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, pijnklachten, stress, burn-out, slaapproblemen, vermoeidheid, overgewicht en cosmetiek. Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier.

Neem contact met mij op