Dé focuskliniek voor vrouwenzorg

Schrijf je in voor de wachtlijst
Opening: Q3 2024

PreMenstrueel Syndroom (PMS)

Het PreMenstrueel Syndroom (PMS) is het geheel van lichamelijke (bv. gevoelige borsten, zwelling van de buik) en/of emotionele symptomen (bv. prikkelbaarheid, vermoeidheid) die optreden tijdens de periode net vóór de menstruatie. De klachten zijn soms ernstig genoeg om het normale functioneren en dagelijkse leven te bemoeilijken. 

Men spreekt pas van PMS wanneer minstens één emotioneel en één fysiek symptoom aanwezig zijn gedurende 5 dagen vóór aanvang van de menstruatie. De klachten verdwijnen binnen 3 tot 4 dagen na het begin van de regels, en treden ten vroegste opnieuw op op dag 13 van de menstruatiecyclus (dag 1 van de menstruatiecyclus is de eerste dag van je regels). 

Een vrouw met klachten die verergeren vóór de menstruatie, maar die ook aanwezig zijn gedurende de gehele menstruele cyclus, heeft dus geen PMS.

De precieze oorzaak van PMS is niet bekend. Men vermoedt dat een afwijkende respons van het centraal zenuwstelsel een rol speelt.

PMS treft vooral vrouwen tussen 30 en 40 jaar. Ongeveer 1 op 4 vrouwen heeft er last van. Een kleine 10% heeft een erge vorm van PMS, namelijk het dysforisch premenstrueel syndroom. In dat geval belemmeren de klachten de dagelijkse activiteiten.

PMS symptomen 

Je ondervindt enkele dagen voor je menstruatie emotionele en/of lichamelijke klachten die je normale functioneren verstoren. Zo kun je last hebben van prikkelbaarheid, depressieve stemming, stemmingswisselingen, woedeuitbarstingen, verwardheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, slapeloosheid, verandering van eetlust, etc.

Lichamelijke ongemakken kunnen zijn:

  • Gevoelige borsten.
  • Hoofdpijn.
  • Zwelling van ledematen en buik.
  • Diverse pijnklachten.
Onderzoek PreMenstrueel Syndroom (PMS)

Wanneer je emotionele en/of fysieke klachten in verband staan met de menstruatiecyclus, dan zal onze vrouwelijke gynaecoloog doorgaans aan PMS denken. Bij twijfel word je soms gevraagd om gedurende 2 à 3 opeenvolgende menstruatiecycli een symptomendagboek bij te houden. Dat kan heel gemakkelijk in onze mobiele app. 

Onze vrouwelijke gynaecoloog kan je gynaecologisch onderzoeken en ook je borsten nakijken. Bloedonderzoek is enkel aangewezen om ziekten uit te sluiten die een gelijkaardig beeld kunnen geven (bv. te traag werkende schildklier). Onze gynaecoloog zal een depressie uitsluiten (veelal in samenspraak met onze psycholoog).

Behandeling PMS

Een multidisciplinaire en complementaire aanpak werkt bij PMS veelal het beste.

  • Onze leefstijltherapeut zal adviezen geven over bepaalde oefeningen die je kunt toepassen voor de juiste lichaamsbeweging. Ook een warm bad nemen, voldoende slaap en het enkele dagen rustiger aan doen, kunnen helpen.
  • Onze diëtist zal je adviseren over een aangepast dieet en het vermijden van koffie, alcohol en stress.
  • Onze vrouwelijke gynaecoloog zal je helpen met een duidelijke uitleg en een goed gesprek.
  • Onze gynaecoloog kan anticonceptie met je bespreken. De klassieke anticonceptiepil voorkomt de ovulatie en kan de symptomen bij sommige mensen verminderen. Ook een hormoonspiraaltje, hormoonstaafje of prikpil kan een optie zijn. 
  • Heb je zeer ernstige klachten, dan worden soms antidepressiva of hormonale behandelingen geprobeerd.
  • Cognitieve gedragstherapie door onze vrouwelijke psycholoog kan gebruikt worden om te leren omgaan met de klachten. 

Denk je last te hebben van het PreMenstrueel Syndroom (PMS) of wil je een afspraak maken met een van onze vrouwelijke gynaecologen? Neem dan contact met ons op via 085-2019275 of via ons contactformulier

Aanvullende info
Korte wachttijden

Bij SHE Health Clinics hebben we korte wachttijden, dus kun je bij ons meestal snel geholpen worden door onze ervaren vrouwelijke zorgprofessionals en medici.

Vergoeding door verzekering

De meeste gynaecologie onderzoeken en -behandelingen bij SHE Health Clinics vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat gynaecologie door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed als je een verwijzing van jouw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met je eigen risico.

SHE Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie

Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaard voor de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.

Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij als vrouwenkliniek voor je kunnen betekenen? SHE Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) met verzekerde- en onverzekerde medische zorg voor onder andere: preventie, leefstijl, preventieve medische onderzoeken, gynaecologie, seksuologie, menopauze, overgangsklachten, bekkenbodemklachten, borstonderzoek, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, pijnklachten, stress, burn-out, slaapproblemen, vermoeidheid, overgewicht, revalidatie en cosmetiek. Veruit de meeste onderzoeken en behandelingen vallen onder verzekerde zorg, welke vergoed wordt vanuit het basispakket. 

Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier.