Dé focuskliniek voor vrouwenzorg

Schrijf je in voor de wachtlijst
Opening: Q1 2024

Overactieve blaas

Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet je vaak plassen en heb je vaak het gevoel dat je moet plassen of kun je je plas niet ophouden als je moet plassen (stressincontinentie). 

Hoofdoorzaak is dat de overactieve blaas regelmatig het sein geeft dat de blaas vol is terwijl de blaas nog helemaal niet vol is. Jouw hersenen krijgen dus ook een seintje dat je naar de wc moet terwijl dat eigenlijk nog niet nodig is.

Klachten bij overactieve blaas

Veel voorkomende klachten van patiënten met een overactieve blaas, zijn vaak een combinatie van de volgende klachten:

  • Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat je moet plassen.
  • Opeens nodig moeten plassen.
  • Heel vaak moeten plassen (meer dan acht tot negen keer per dag en meer dan één keer per nacht).
  • De plas niet meer kunnen ophouden zodra je de aandrang hebt.
  • Sommige vrouwen hebben ook last van verstopping (obstipatie) of pijn bij het vrijen.

Als deze klachten een langere tijd aanhouden en is vastgesteld dat het geen blaasontstekingen zijn, dan kan er sprake zijn van een overactieve blaas.

Grote impact op het dagelijks leven

Zeer frequent naar het toilet moeten, kan de dagelijkse activiteiten en zelfs jouw sociale leven flink verstoren. ’s Nachts veel moeten plassen kan leiden tot slaapgebrek en vermoeidheid.

Als er ook nog sprake is van ongewild urineverlies (incontinentie) of stressincontinentie (dit hoeft niet) soms in combinatie met bekkenbodemklachten, kan dit leiden tot een dagelijks leven dat rondom het toilet gepland wordt, met daarbij sociaal isolement en gevoel van schaamte.

Oorzaken overactieve blaas

Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een overactieve blaas. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Problemen met de bekkenbodemspieren.
  • Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, blaasstenen of blaastumoren.
  • Medicijnen. Het is een mogelijke bijwerking van plaspillen of antidepressiva.
  • Afwijkingen van het zenuwstelsel zoals beschadigingen of specifieke ziekten zoals Alzheimer, Parkinson Multiple Sclerose of ALS.
  • Het eerder hebben ondergaan van bestraling, of van een ingreep in het bekkengebied.
  • Jouw leefstijl kan de blaas sterk prikkelen, denk hierbij aan overmatig gebruik van alcohol, cafeïne houdende dranken, nicotine of drugs.
  • Ook kan stress van invloed zijn.

De kans dat de blaas zich te snel aanspant is groter:

  • Als je ouder wordt.
  • Wanneer je, uit voorzorg, extra vaak naar de wc gaat. Jouw blaas is dan niet meer gewend om de plas op te houden. Het wordt daardoor lastiger om de plas op te houden.
  • Bij angst om ongewild urine te verliezen.
  • Als je voortdurend de bekkenbodemspieren aangespannen houdt. Dit gaat vaak ongemerkt en geeft druk op de blaas.
  • Bij irritatie van de blaas bijvoorbeeld na een blaasontsteking of bestraling (radiotherapie);
  • Na een operatie in het kleine bekken (bijvoorbeeld een operatie tegen urineverlies bij inspanning).

Vaak is er bij een overactieve blaas sprake van het ongecontroleerd samenknijpen van de blaas, waardoor je als het ware tegen jouw eigen blaas moet vechten om de urine binnen te houden. Dit kan spontaan gebeuren, maar ook uitgelokt worden door kou, een volle blaas of inname van bepaalde producten zoals cafeïne. Soms is er een achterliggende oorzaak voor deze klachten, zoals irritatie van de blaaswand, een sluimerende blaasontsteking of een neurologische ziekte. Meestal is de oorzaak echter onbekend.

Heb je naast plasklachten ook pijnklachten in de blaas of bekken? Lees dan meer over het blaaspijnsyndroom.

Overactieve blaas behandeling

Een overactieve blaas zal meestal eerst door de huisarts behandeld worden. Bijvoorbeeld met blaastraining of medicijnen. Mocht daarmee onvoldoende resultaat worden behaald, dan kan de huisarts jou doorverwijzen naar SHE Health Clinics.

SHE Health Clinics is een gespecialiseerde vrouwenkliniek voor medische vrouwenzorg, inclusief blaasproblemen.  Daarbij hanteren wij een multidisciplinaire en complementaire aanpak. Dat wil zeggen dat er naast onze artsen en urologen ook gynaecologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, een bekkenfysiotherapeut, acupuncturist, massage specialist, psycholoog, leefstijltherapeut en diëtist beschikbaar zijn die allen intensief met elkaar samenwerken.

Een gedegen en uitgebreid onderzoek is zeer belangrijk omdat er meerdere behandelingen mogelijk zijn. Tijdens het eerste bezoek zal je door onze vrouwelijke uroloog en bekkenfysiotherapeut onderzocht worden. Samen met jou zal door hen een behandelplan opgesteld worden. Indien nodig kunnen ze daarbij onze gynaecoloog, seksuoloog, onze continentieverpleegkundigen, acupuncturist, leefstijltherapeut of diëtist inschakelen om de diagnostiek en de behandeling zo compleet en effectief mogelijk te maken.

Behandelmethodes overactieve blaas

Er zijn voor de behandeling van een overactieve blaas meerdere behandelmethodes of combinaties hiervan mogelijk zoals medicijnen, bekkenfysiotherapie, acupunctuur, neurostimulatie (PTNS), blaasspoelingen en botoxtherapie. Deze behandelingen worden in sommige gevallen nog ondersteund door dieetaanpassingen onder begeleiding van onze diëtist of leefstijltherapeut.

Bekkenfysiotherapie voor een overactieve blaas

Een goede controle van de bekkenbodem is essentieel om goed te kunnen plassen en de plas binnen te houden. De bekkenfysiotherapeut kan jou, indien nodig, helpen bij het aanleren van goed plasgedrag en helpen met het trainen en ontspannen van de bekkenbodem. Dit doen we onder andere met een Augmented Reality training met een virtual reality bril en met diverse fitness oefeningen, zodat je zelf kan leren om jouw bekkenbodemspieren goed onder controle te krijgen. Als onderdeel van de totale diagnostiek voor jouw klachten voert de bekkenfysiotherapeut bij de eerste intake een diagnostisch onderzoek uit voor de uroloog. Deze eerste intake is onderdeel van onze urologische zorg.

Medicijnen overactieve blaas

Er zijn voor de behandeling van een overactieve blaas verschillende medicijnen die erop zijn gericht op het rustiger maken van de blaas en daarmee ook de overgevoeligheid (urgency) van de blaas verminderen. Er zijn twee groepen medicijnen. De ene groep noemen we anticholinergica, en de andere Beta-3 agonisten. Wij evalueren samen met jou of en welke medicijnen bij jou veilig kunnen worden toegepast.

Acupunctuur overactieve blaas

Onze ervaren vrouwelijke acupuncturisten kunnen op de blaas gerichte behandelingen geven, die de problemen vaak deels of grotendeels kunnen verhelpen.

PTNS overactieve blaas

PTNS is een vorm van neuromodulatie. Bij een overactieve blaas zijn de signalen die via de zenuwbanen lopen verstoord (overgevoelig). Deze zenuwen verzamelen zich aan de binnenzijde van het heiligbeen (sacrum; gelegen aan de achterzijde van het bekken). Uit dit gebied ontspringt ook de zenuw die naar de grote teen loopt (de tibialis zenuw). PTNS staat voor Percutane (door de huid heen) Tibial (scheenbeen) Nerve (zenuw) Stimulation (stimulatie).

Tijdens een PTNS behandeling wordt de tibialis zenuw ter hoogte van de enkel met een naaldje aangeprikt en gestimuleerd met een elektrisch signaal. Door deze stimulatie worden de signalen van zenuwsystemen die de urinewegen bedienen indirect beïnvloed. Hierdoor worden verstoorde zenuwsignalen weer in balans gebracht, wat een positief effect heeft op de blaasklachten zoals een verhoogd gevoel van aandrang, vaak naar het toilet moeten en incontinentie.

Een PTNS sessie duurt ongeveer 30 min, waarbij je ontspannen op de onderzoeksbank ligt. Vaak zijn er 4 tot 6 wekelijkse behandelingen nodig om het gewenste effect te bereiken. PTNS is een vrijwel pijnloze en veilige behandeling die in de urologische richtlijnen aanbevolen wordt.

Botox injecties van de blaaswand

Indien alle conservatieve behandelingen voor de overactieve blaas niet voldoende werken, dan kan een Botox behandeling van de blaas een goede optie zijn. Wij bieden deze behandeling poliklinisch aan (dagbehandeling). Om in aanmerking te komen voor een Botox behandeling is het belangrijk dat we van tevoren goed uitzoeken of je geschikt bent voor deze ingreep. Daarom zal er eerst een urodynamisch onderzoek moeten plaatsvinden. Een Botox behandeling werkt ongeveer 9 tot 12 maanden en kan veilig meerdere keren herhaald worden.

Seksuoloog bij blaasklachten

Jouw (blaas)klachten kunnen ongewenste en nadelige gevolgen hebben op jouw seksleven. Als jouw seksuele leven verstoord is geraakt een door overactieve blaas, dan kun je bij onze ervaren vrouwelijke seksuoloog terecht voor begeleiding van jou en eventueel jouw partner.

Verzakking blaas

Indien er sprake is van een verzakking van de blaas of chronische urine-incontinentie waarbij je mogelijk baat zou hebben van een operatie, dan kan dat ook bij SHE Health Clinics. Onze vrouwelijke urologen en gynaecologen hebben veel expertise op dit gebied. LEES MEER over verzakking en incontinentie.

Korte wachttijden bij SHE Health Clinics

Bij SHE Health Clinics hebben we korte wachttijden, dus kun je bij ons meestal snel geholpen worden door onze ervaren vrouwelijke zorgprofessionals.

Vergoeding door zorgverzekering

Met een doorverwijzing van een (huis)arts, vallen de meeste onderzoeken en behandelingen bij SHE Health Clinics onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze medische zorg door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed als je een verwijzing van jouw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met je eigen risico.

SHE Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie

Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaard de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.

Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij als vrouwenkliniek voor je kunnen betekenen? SHE Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) met verzekerde- en onverzekerde medische zorg voor onder andere: preventie, leefstijl, preventieve medische onderzoeken, gynaecologie, seksuologie, menopauze, overgangsklachten, bekkenbodemklachten, borstonderzoek, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, pijnklachten, stress, burn-out, slaapproblemen, vermoeidheid, overgewicht, revalidatie en cosmetiek. Veruit de meeste onderzoeken en behandelingen vallen onder verzekerde zorg, welke vergoed wordt vanuit het basispakket. 

Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier