Hét kennis- & expertisecentrum voor vrouwenzorg
Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Neem contact op
Coming soon
Ma -Vr: 8.00 - 20.00
Za: 9.00 - 16.00

MonaLisa Touch® Laserbehandeling

Vaginale klachten na de menopauze

Ten gevolge van de menopauze kan vaginale atrofie ontstaan. Dit is het dunner worden van de vaginale wand en slijmvlies. Hierdoor kunnen onderstaande klachten ontstaan:

 • Irritatie en branderig gevoel
 • Vaginale droogheid
 • Steeds terugkerende infecties
 • Stressincontinentie
 • Scheurtjes aan de ingang van de vagina
 • Terugkerende blaasontstekingen
 • Pijn tijdens het vrijen
 • Vaginale verslapping
Ongeveer 40% van vrouwen na de overgang krijgt klachten van vaginale atrofie

Vaginale atrofie ontstaat als de eierstokken geen oestrogenen meer aanmaken, waardoor het collageen in de vaginawand vermindert en deze steeds dunner wordt. Ook verliest de vaginawand de natuurlijke elasticiteit en zorgt een verminderde doorbloeding voor minder hydratatie waardoor droogheid ontstaat. Het milieu van de vagina veranderd waardoor klachten kunnen ontstaan.

Vaginale klachten na borst- of baarmoederhalskanker

Vaginale atrofie kan ook ontstaan bij vrouwen die eerder een hormoon-gevoelige vorm van borst- of baarmoederhalskanker hebben gehad en geen oestrogenen mogen gebruiken. Jonge vrouwen kunnen al vroeg in de overgang komen als zij behandeld zijn met chemotherapie, waardoor al op jonge leeftijd klachten van vaginale atrofie kunnen ontstaan.

Stressincontinentie behandelen

Stressincontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Dit is een licht vorm van urineverlies bij lichamelijke activiteiten. Er wordt geschat dat maar liefst één op de vijf vrouwen boven de 40 jaar hier last van hebben. Veel vrouwen hebben hiervoor al bekkenbodemtherapie gehad, maar niet altijd met succes. Urineverlies komt namelijk niet altijd door spierverslapping, maar kan ook veroorzaakt worden door huid- en bindweefselverslapping. Hierbij is het steunweefsel dat om de spier van de urine-uitgang ligt verslapt. Onze Mona Lisa Touch laserbehandeling zorgt ervoor dat dit bindweefsel wordt verstrakt door de collageenproductie te stimuleren. Dit zorgt voor versteviging en verstrakking van het weefsel. Klachten zoals stressincontinentie worden hierbij verholpen. Dit voorkomt ongewenst urineverlies.

Laserbehandeling om vaginale droogheid langdurig te herstellen

De MonaLisa Touch Laserbehandeling is een veilige en pijnloze behandeling met langdurige resultaten voor de verbetering van symptomen vaak gerelateerd aan vaginale atrofie (vaginale droogheid). 

Vaginale ongemakken zoals vaginale droogheid, branderig gevoel, jeuk en irritatie, pijn tijdens het vrijen en incontinentie zijn klachten die de levenskwaliteit van vele vrouwen beïnvloeden, vaak op tijdens de menopauze, na een bevalling of omwille van een behandeling van borstkanker. Ongeveer 40% van de vrouwen na de overgang krijgt klachten van vaginale atrofie. De Laserbehandeling MonaLisa Touch is hiervoor een ideale oplossing.

Wat gebeurt er tijdens een MonaLisa Touch® behandeling?

De MonaLisa Touch laserbehandeling is niet-chirurgisch, niet-hormonaal en volledig pijnvrij. Het laserlicht van de unieke MonaLisa Touch technologie wordt geabsorbeerd in de cellen van de vaginawand en omgezet in warmte. Proteïnen worden gestimuleerd en nieuw lichaamseigen weefsel wordt gevormd. De elasticiteit komt weer terug en ook is er een verbetering van de hydratatie. Het vaginale milieu herstelt weer naar de situatie zoals die was voor de overgang begon.

De behandeling vindt plaats op de polikliniek, is pijnloos, snel en veilig. De vagina wordt eerst beoordeeld en zo goed mogelijk droog gemaakt, hierna wordt een klein buisje ingebracht, die het laserlicht op de vagina brengt. De behandeling is niet pijnlijk, er is geen verdoving nodig.

De optimale situatie ontstaat na 3 behandelingen die om de 4-6 weken worden gegeven. Na de eerste behandeling wordt al een verbetering gevoeld, doordat de vaginawand door de laserbehandeling herstelt, ‘verjongt’, zodat de vagina weer aanvoelt als voor de overgang. De optimale situatie wordt meestal bereikt na de 3 behandelingen. Om het weefsel gezond te houden is daarna 1 behandeling per jaar voldoende.

MonaLisa Touch voordelen:
 • Zeer effectief tegen vaginale atrofie en vaginale verslapping
 • Langdurige resultaten
  De behandeling bestaat uit 3 sessies en een jaarlijkse herbehandeling. Het geeft een langdurig resultaat.
 • Niet-hormonaal
  De laserbehandeling is ideaal in combinatie of als alternatief van een ‘Hormone Replacement Therapy’.
 • Wetenschappelijk onderbouwd
  De enige laserbehandeling met wetenschappelijke publicaties die vaginale droogheid herstelt.
 • Pijnvrij en veilig
  De laserbehandeling gebeurt zonder verdoving, kent geen neveneffecten, is veilig en is pijnvrij.
 • Zorgt voor versteviging en een normale vaginale elasticiteit
 • Niet-invasief en geen hersteltijd!
Wetenschappelijk onderbouwing

In de Verenigde Staten, Australië en Frankrijk werden al tienduizenden succesvolle laserbehandelingen uitgevoerd. Vergelijkend weefselonderzoek voor en na de behandeling toont zichtbaar het positieve effect aan waardoor vrouwen hun comfort en zelfvertrouwen terugkregen en weer ten volle kunnen genieten van het leven. De wetenschappelijke onderzoeken gaven aanleiding tot de goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration eind 2014.

Neem contact met mij op