Hét kennis- & expertisecentrum voor vrouwenzorg
Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Neem contact op
Coming soon
Ma -Vr: 8.00 - 20.00
Za: 9.00 - 16.00

Mirena® hormoonspiraal

De Mirena® hormoonspiraal is een bewezen betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is Levonorgestrel. Mirena® biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie; omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Daarnaast is het goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen, of zelfs helemaal kan wegblijven. In tegenstelling tot een anticonceptiepil (orale anticonceptiva), behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus.

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor mannelijke zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Samen met jou kiest onze gynaecoloog een anticonceptiemiddel dat het beste bij jou past. Bij SHE. Health Clinics hebben we geen lange wachttijden, dus maak snel een afspraak (je hebt wel een verwijsbrief van je huisarts nodig).

Let op: de vergoeding door de basisverzekering van anticonceptie is afhankelijk van je leeftijd, lees er hier meer over.

Aanvullende informatie
Plaatsing hormoonspiraal

Een spiraal wordt door onze gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst. In de meeste gevallen word je door je huisarts verwezen voor plaatsing van het spiraal naar de gynaecoloog. Vooral als de huisarts niet gewend is dit zelf te doen, als je jong bent of als je nog geen kinderen hebt gehad.

Voordat een spiraal bij je wordt geplaatst, verricht de gynaecoloog vaak eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek. Dit wordt gedaan om de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen en om zwangerschap en andere aandoeningen waarbij spiralen niet mag worden gebruikt, uit te sluiten. Voordat het spiraal geplaatst wordt, moet je zeker weten dat je niet zwanger bent. Na een bevalling wordt geadviseerd een spiraal niet eerder dan zes weken na de bevalling te plaatsen. 

Het plaatsen zelf duurt normaal gesproken slechts een paar minuten en begint net als een inwendig gynaecologisch onderzoek dat je misschien al eens hebt gehad. Onze gynaecoloog maakt op indicatie vooraf een echo, om de grootte van de baarmoeder op te meten en de aanwezigheid van vleesbomen (myomen) of poliepen in de baarmoederholte uit te sluiten, wat met name bij jonge vrouwen en bij vrouwen met heftiger menstrueel bloedverlies zal plaatsvinden. Twee uur voor het plaatsen van het spiraaltje raden wij aan om – in overleg met je gynaecoloog – een pijnstiller te nemen. 

Bij ons bestaat de mogelijkheid om het spiraal te plaatsen onder een licht roesje (narcose). Vraag je gynaecoloog hierover naar de mogelijkheden. 

Nadat het spiraal is ingebracht, zal de gynaecoloog onmiddellijk de plaatsing controleren door middel van een echo. Daarna is geen verdere controle nodig, tenzij er zich problemen voordoen. Als je  klachten hebt kun je altijd contact opnemen met ons. Mocht je nog wat krampen hebben nadien, dan kun je hiervoor pijnstilling gebruiken.

Betrouwbaarheid van de spiraaltjes

Als een spiraal tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, ben je direct na het inbrengen al beschermd tegen zwangerschap. Als een spiraal niet tijdens de menstruatie wordt ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Menstruatie

Als gevolg van een spiraal zal het menstruatiepatroon waarschijnlijk veranderen. Het koperspiraal geeft doorgaans een heftiger menstruatie, de Mirena® een sterk verminderde (tot zelfs verdwijnen van) de menstruatie en een Kyleena® leidt tot sterke vermindering. In de eerste paar maanden na plaatsing van een hormoonspiraal treedt er meer onregelmatig bloedverlies op (doorgaans drie, doch soms tot zes maanden), tot de menstruele bloeding aanzienlijk vermindert en zelfs na verloop van tijd helemaal kan wegblijven. Als je Mirena® gebruikt in verband met overgangsklachten en nog menstrueert, zal het maandelijkse bloedverlies in de loop van het eerste jaar van gebruik afnemen en zal de bloeding uiteindelijk wegblijven.

Verwijderen van het spiraal

Om een spiraal te verwijderen, hoeft in het algemeen slechts voorzichtig aan de draadjes van het spiraal te worden getrokken. Laat dit echter altijd door een (huis)arts of gynaecoloog doen. Trek nooit zelf aan de draadjes. Het is ook niet nodig om de draadjes elke maand te controleren zoals veelal in de bijsluiter staat vermeld. Het risico dat je het spiraaltje daarmee steeds iets verder naar beneden verplaatst is dan namelijk aanwezig.

SHE. Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie

Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaart voor de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.

Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? SHE. Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) in Zeist voor onder andere: preventie, gynaecologie, seksuologie, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, slaap & vermoeidheid, overgewicht en cosmetiek. Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier.

Neem contact met mij op