In Nederland leven ongeveer 55.000 mensen met de ziekte van Parkinson en het aantal patiënten neemt steeds meer toe. Hoewel we bij deze hersenaandoening vaak denken aan ouderen, kan iedereen het krijgen: vrouwen en mannen jong en oud. Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op Parkinson?
De symptomen van mensen met de ziekte van Parkinson lopen uiteen, doch toch zijn er vaak wel overeenkomsten te vinden bij de eerste symptomen die zich laten zien. Daarom leggen we hierbij uit waaraan je de beginnende ziekte van Parkinson kunt herkennen.
Wat is de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde neurologische ziekte die ontstaat in de hersenen. Bij mensen met Parkinson sterven bepaalde hersencellen langzaam af, en wordt er niet meer voldoende dopamine aangemaakt. Dopamine is een stof in je hersenen dat helpt signalen door te geven naar andere hersencellen. Door een tekort aan dopamine worden signalen in de hersenen dus niet of niet meer goed doorgegeven. Daardoor veranderen onder meer je bewegingen, uiterlijk, spraak en gedrag.
Omdat veel verschillende hersencellen beïnvloed worden door deze stof, kunnen de symptomen van Parkinson uiteenlopend zijn. De symptomen zijn in te delen in twee categorieën:
- Motorische klachten
- Niet-motorische klachten.
Onder die eerste vallen bijvoorbeeld trillende handen, stijfheid en moeite met lopen. In de tweede categorie vallen onder andere depressieve gedachten of geheugenstoornissen.
Wat zijn de eerste symptomen van Parkinson?
De symptomen van de ziekte van Parkinson verschillen dus per persoon; het is dan ook niet verrassend dat de eerste signalen van de aandoening niet bij iedereen hetzelfde zijn. De eerste signalen van Parkinson zijn vaak mild en worden niet meteen gelinkt aan een hersenaandoening. Veel mensen beseffen zelfs pas ná de diagnose dat ze al veel langer dan gedacht rondliepen met symptomen die bij Parkinson passen. Toch zijn er wel een aantal punten die bij bijna alle patiënten met deze aandoening overeenkomen.
De volgende symptomen worden vaak in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson gemeld:
- Slaapveranderingen, waaronder ineens praten in je slaap.
- Een zogenaamde tremor: een lichte trilling in een van de vingers, de hand en/of soms de kin. Het beven houdt aan in rust en is niet tegen te houden. Wanneer je de hand inspant neemt het trillen vaak af.
- Stemmingswisselingen (mood swings).
- Trager wordende bewegingen en moeite met het beginnen en stoppen van een beweging; een slechter reactievermogen.
- Het afnemen van de beweeglijkheid van het lijf. Tijdens het lopen kan één van de armen bijvoorbeeld niet meer meebewegen zoals deze eerder wel deed.
- Spierstijfheid en daardoor (spier)pijn.
- Darmklachten, bijvoorbeeld verstopping (obstipatie).
Herken je meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hoewel deze symptomen zeker niet altijd op Parkinson hoeven te wijzen, is het wel aan te raden dit te laten onderzoeken door een medisch specialist (neurologisch onderzoek).
Chronische aandoening
De klachten bij Parkinson beginnen meestal aan één kant van het lichaam. Ook wanneer de ziekte vordert en je aan beide kanten klachten hebt, blijft dit de ‘slechtste’ kant met de meeste klachten. Parkinson is helaas een chronische aandoening en wordt gaandeweg vaak steeds ernstiger. Er bestaat thans (nog) geen middel of medicijn om de ziekte van Parkinson te genezen. Gelukkig bestaan er wel verschillende behandelingen om de symptomen zo veel mogelijk te beperken en onderdrukken. Afhankelijk van welke klachten iemand heeft, kunnen medicijnen ingezet worden en ook de kunde van zorgverleners zoals fysiotherapeuten, acupuncturist, leefstijlcoach en psychologen.
De ziekte van Parkinson is progressief en met verloop van tijd worden de symptomen – ondanks de behandeling – ernstiger. Wanneer meer hersencellen afsterven, ontstaan er meer klachten. Hoe snel dit gaat verschilt per patiënt er per combinatie van klachten, dus het is moeilijk een tijdsverloop van Parkinson te geven.
Meer weten over de ziekte van Parkinson?
Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen en behandeling van deze ziekte en antwoord krijgen op de vraag “Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?“, kijk dan naar het onderstaande minicollege van Prof. dr. Bas Bloem (Professor of Neurology Radboudumc en Director Center of Expertise for Parkinson & Movement Disorders en oprichter ParkinsonNet).
Meer lezen over de ziekte van Parkinson, symptomen van andere aandoeningen en gezonde leefstijl?
- SHE. Health Clinics overzicht medisch zorgaanbod.
- SHE. Health Clinics infopagina neurologische onderzoeken.
- 10 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson.
- Hoe herken je de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson?
- Wat is het Restless Legs Syndrome (rusteloze benen)?
- Signalen van beginnende dementie (Alzheimer).
- Gezonde leefstijl vermindert kans op dementie met 40 procent!
- Gezonde eters zijn cognitief jonger!
- Duizeligheid, flauwvallen en hartkloppingen: dít wil je weten over de aandoening POTS.
- Dít zijn vaak de eerste symptomen van multiple sclerose (MS).
- Hoe herken je de eerste symptomen van ALS?
- Déze symptomen kunnen wijzen op sarcopenie (spierverlies).
- Dít zijn de symptomen die kunnen wijzen op lymfeklierkanker.
- Aan déze symptomen kun je een TIA of beroerte meestal herkennen.
- Déze symptomen kunnen wijzen op de overgang.
- Oorzaken van osteoporose bij vrouwen.
- Déze 10 symptomen moet je volgens een gynaecoloog nooit negeren.
- Menstruatiepijn en nog 5 symptomen die kunnen wijzen op endometriose.
- Symptomen en behandeling van PMDD.
- Deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort.
- Sadorexia symptomen, oorzaken en behandeling.
- Waarom wordt alvleesklierkanker meestal pas laat ontdekt?
- Chronische darmaandoening colitis ulcerosa komt steeds vaker voor.
- Depressiviteit rondom je menstruatie: wellicht is het PMS of PMDD?
- Wat zijn de symptomen van Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD)?
- Vrouwen met BRCA1- en BRCA2-mutaties hebben verhoogd risico baarmoederkanker.
- Dit zijn dé 5 meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen.
Meer informatie of afspraak maken?
Wil je meer informatie of een afspraak maken met een vrouwelijke neuroloog? Neem dan a.j.b. rechtstreeks contact met ons op via 085-2019275 of via ons contactformulier.
Geen wachttijden bij SHE. Health Clinics
Bij SHE. Health Clinics hebben we geen wachttijden, dus kun je bij ons snel geholpen worden.
Vergoeding door zorgverzekering
De neurologie-onderzoeken en -behandelingen bij SHE. Health Clinics vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze medische zorg door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed als je een verwijzing van jouw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met je eigen risico.
SHE. Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie
Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaard voor de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.
Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij als vrouwenkliniek voor je kunnen betekenen? SHE. Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) met verzekerde- en onverzekerde medische zorg voor onder andere: preventie, leefstijl, preventieve medische onderzoeken, gynaecologie, seksuologie, menopauze, overgangsklachten, bekkenbodemklachten, borstonderzoek, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, pijnklachten, stress, burn-out, slaapproblemen, vermoeidheid, overgewicht, revalidatie en cosmetiek. Veruit de meeste onderzoeken en behandelingen vallen onder verzekerde zorg, welke vergoed wordt vanuit het basispakket.
Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier.
Bronnen: ParkinsonNet, Parkinson Fonds, Parkinson’s Foundation, Verder met Parkinson, Radboud UMC, SHE. Health Clinics