Hét kennis- & expertisecentrum voor vrouwenzorg
Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Neem contact op
Coming soon
Ma -Vr: 8.00 - 20.00
Za: 9.00 - 16.00

Gynaecologisch onderzoek (inwendig en uitwendig)

Het gynaecologisch onderzoek kan bestaan uit een uitwendig en/of inwendig onderzoek. Bij uitwendig onderzoek voelt de gynaecoloog aan de buik en bekijkt de uitwendige geslachtsorganen. Bij het inwendig onderzoek bekijkt de gynaecoloog met een spreider (speculum of eendenbek) de vagina en de baarmoedermond en voelt inwendig aan de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Voorbereiding
  • Het onderzoek gaat makkelijker met een lege blaas. Ga daarom voor het onderzoek bij SHE. Health Clinics nog even naar toilet om te plassen. 
  • Het gynaecologisch onderzoek kan ook tijdens de menstruatie plaatsvinden.
  • Tijdens het onderzoek moet jouw onderlichaam ontbloot worden. Houd hiermee a.j.b. rekening met de kleding die je aantrekt.
Gynaecologisch onderzoek

De vrouwelijke gynaecoloog van SHE. Health Clinics stelt je voor het onderzoek een aantal vragen over jouw klachten. Vervolgens bekijkt de arts of een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen nodig is. Voor het uitwendig en inwendig mag je jouw onderkleding uitdoen en op de onderzoekstoel gaan zitten.

Uitwendig onderzoek

De gynaecoloog onderzoekt de uitwendige geslachtsorganen door jouw schaamlippen te spreiden en te kijken naar de huid rond de vagina, de vorm en de ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. De arts let hierbij op de kleur, de beharing en of er eventuele zwellingen of afwijkingen te zien zijn.

Inwendig onderzoek

Bij het inwendig onderzoek brengt de gynaecoloog een spreider (speculum of eendenbek) naar binnen om de vagina en de baarmoedermond goed te kunnen zien. De spreider is voorverwarmd en de gynaecoloog legt uit wat je kunt doen, zodat het inbrengen makkelijk gaat en geen pijn doet. De gynaecoloog beoordeelt de baarmoedermond en maakt als dat nodig is een uitstrijkje of neemt een kweek af. Vervolgens wordt de spreider weer uitgenomen.

Voor onderzoek van de inwendige geslachtsorganen brengt de gynaecoloog 1 of 2 vingers in jouw vagina en voelt met de andere hand op jouw buik. Dit heet vaginaal toucher en doet bijna nooit pijn. Hiermee beoordeelt de gynaecoloog de ligging en grootte van de baarmoeder en de eierstokken en onderzoekt bij klachten de pijnlijke plek(ken).

Als het onderzoek klaar is, mag je je weer aankleden.

Na het onderzoek
  • Na het gynaecologisch onderzoek kan de arts besluiten een gynaecologische echo te (laten) maken.
  • De gynaecoloog bespreekt de uitslag van het onderzoek en wat de volgende stappen kunnen zijn en wordt er – indien nodig – een volgende afspraak gepland.
Geen wachttijden bij SHE. Health Clinics

Bij SHE. Health Clinics hebben we geen wachttijden, dus kun je bij ons snel geholpen worden.

Vergoeding door verzekering

De gynaecologische onderzoeken en-behandelingen bij SHE. Health Clinics vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat gynaecologie door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed als je een verwijzing van jouw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met je eigen risico.

SHE. Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie

Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaard voor de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.

Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? SHE. Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) in Zeist voor onder andere: preventie, leefstijl, preventieve medische onderzoeken, gynaecologie, seksuologie, overgangsklachten, menopauze, borstonderzoek, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, pijnklachten, stress, burn-out, slaapproblemen, vermoeidheid, overgewicht, revalidatie en cosmetiek. Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier.

Neem contact met mij op