Hét kennis- & expertisecentrum voor vrouwenzorg
Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Neem contact op
Coming soon
Ma -Vr: 8.00 - 20.00
Za: 9.00 - 16.00

Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop, een dunne holle buis, met een camera die aangesloten is op een scherm. Op dit scherm kan de patiënt zelf meekijken. 

Een cystoscopie wordt verricht als de arts vermoedt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis of de blaas. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld plasproblemen of bloedverlies via de urine. Ook wordt een cystoscopie gedaan bij patiënten bij wie een blaastumor is verwijderd. De arts controleert de blaas dan specifiek op de aanwezigheid van poliepen.

Verloop onderzoek

Tijdens het onderzoek hoeft alleen het onderlichaam ontbloot te zijn. Je neemt plaats op de onderzoektafel, waarna jouw urinebuis wordt verdoofd met een gel. Dit kan even een schrijnend gevoel geven. Via de urinebuis wordt een flexibel dun buisje (scope) naar binnen geschoven tot in de blaas. Hierdoor voel je mogelijk de aandrang om te plassen. Door het buisje wordt steriel water in de blaas gebracht. Aan het uiteinde van het buisje zit een camera met lampje dat de blaas aan de binnenkant verlicht. Hiermee bekijkt de arts de gehele binnenkant van de blaas. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. Na het onderzoek vertelt onze uroloog je direct wat de uitslag van het onderzoek is.

Na het onderzoek

Meteen na het onderzoek kun je jouw dagelijkse bezigheden gewoon hervatten. Autorijden is geen bezwaar. Neem de eerste uren na het onderzoek elk uur een extra glas drinken (bij voorkeur water of thee).

Door het onderzoek kan het slijmvlies van de urinebuis licht irriteren waardoor er wat bloed in de urine terecht kan komen en deze rood kleurt. Meestal is de kleur van de urine na enkele uren weer normaal.

Tevens kun je één tot twee dagen na het onderzoek een verhoogde plasdrang of een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Dit is niet verontrustend en het gaat vanzelf over. In een enkel geval kan er een urineweginfectie optreden. Daarom raden wij je aan om de eerste uren na het onderzoek veel te drinken.

Geen wachttijden

Bij SHE. Health Clinics hebben we geen wachttijden, dus kun je bij ons snel geholpen worden.

Vergoeding door verzekering

De blaasonderzoeken bij SHE. Health Clinics vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat urologie door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed als je een verwijzing van jouw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met je eigen risico.

SHE. Health Clinics: alle medische- en paramedische vrouwenzorg op één locatie

Door onze ervaring in het leveren van efficiënte vrouwenzorg, hanteren wij beperkte diagnostiek in korte tijd en een gering aantal polikliniek bezoeken; oftewel een korte en efficiënte zorgcyclus waarbij de vrouwelijke patiënt centraal staat. Vanwege onze onafhankelijkheid en snel diagnostiek, kunnen onnodige opnames en verdere klinische behandelingen worden voorkomen.
Om nog meer reductie in zorgkosten te bereiken hanteren wij een combinatie van multidisciplinaire zorg en complementaire zorg. Dat resulteert in de beste zorg voor vrouwen met een kortere zorgcyclus, waardoor tijd en kosten worden bespaard voor de patiënt, doorverwijzende arts en de zorgverzekeraar.

Meer weten over ons brede zorgaanbod voor vrouwen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? SHE. Health Clinics helpt je graag verder! Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) in Zeist voor onder andere: preventie, gynaecologie, seksuologie, urologie, dermatologie, cardiologie, chirurgie, neurologie, psychologie, radiologie, interne geneeskunde, slaap & vermoeidheid, overgewicht en cosmetiek. Je kunt ons bereiken op 085-2019275 of gebruik maken van ons contactformulier.

Neem contact met mij op