Hét kennis- & expertisecentrum voor vrouwenzorg
Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Neem contact op
Coming soon
Ma -Vr: 8.00 - 20.00
Za: 9.00 - 16.00

Borstprotheses verwijderen (explantatie)

Ieder jaar kiezen er circa 2.500 tot 3.000 vrouwen in Nederland er voor om hun siliconen borstprotheses te laten verwijderen (ook wel explantatie genoemd). Omdat steeds meer vrouwen last krijgen van hun siliconenimplantaten (ze gaan vroeg of laat uiteindelijk bijna allemaal lekken), melden zich steeds meer vrouwen bij ons met hun klachten en hun verzoek om hun borstprotheses te verwijderen. Redenen voor het laten verwijderen van borstimplantaten kunnen zijn:

 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Pijnlijke borsten
 • Borstkanker
 • Borstverkleining
 • Borstimplantaat is gescheurd 
 • Verplaatst implantaat door kapselvorming
 • Verminderen mogelijke gezondheidsrisico’s
 • Borstimplantaat is 10 jaar of langer gedragen
 • Ontevredenheid met het resultaat na borstoperatie
 • Diagnose borstimplantaatziekte, siliconenziekte, Breast Implant Ilness (BII)
 • Borsten zijn van vorm veranderd na een zwangerschap of gewichtsverandering
 • ASIA-syndroom (Autoimmune Syndrome Induced by Ddjuvants): wat vrij vertaald betekent dat het lichaam een afweerreactie oproept tegen een lichaamsvreemd materiaal (siliconen).

Ons team van vrouwelijke plastisch chirurgen is gespecialiseerd in explantatie borstoperaties en kan je alles vertellen over het vakkundig en veilig verwijderen van je borstprotheses.

Siliconenpoli

Op onze Siliconenpoli kun je terecht voor een consult en voor diagnostiek:

 • Consult: om te bespreken wat voor jou de beste mogelijkheden van explantatie en/of een prothesewissel zijn.
 • Diagnostiek: om te bepalen of je wel of geen Breast Implant Illness (BII) of ASIA-syndroom hebt. Oftewel: lekkende siliconen implantaten. 

Wij verzoeken je om tijdens het eerste consult de gegevens van de huidige implantaten mee te brengen. Die informatie hebben we namelijk nodig om een goed behandelplan te kunnen maken voor de explantatie of prothesewissel.

Hoe werkt een explantatie ingreep?

Na een intakeconsult en vooronderzoek, wordt je op de dag van de (dag)operatie gastvrij ontvangen in onze vrouwenkliniek. Voor de explantatie ingreep, wordt je plaatselijk verdoofd of onder algehele narcose gebracht en vervolgens wordt je geopereerd door een zeer ervaren vrouwelijke plastisch chirurg. Zij zal dan jouw borstimplantaten verwijderen en in sommige gevallen ook het kapsel dat erom heen zit. Het kapsel wordt verwijderd als de borsten erg hard of stug zijn. Wanneer het kapsel niet wordt verwijderd, dan wordt dit meestal door het lichaam zelf afgebroken binnen 1,5 tot 2 jaar. Ook de overgebleven siliconenpartikels worden meestal door het lichaam afgestoten via de haren en zweetklieren (mits de lymfeklieren niet reeds verstopt zitten). Om dit detox proces te versnellen en te optimaliseren, bieden we een speciaal individueel body detox programma.

Over het algemeen worden de oude littekens gebruikt voor de operatie, zodat je geen nieuwe littekens krijgt. Het kan zijn dat de littekens een heel klein beetje langer worden.

Een explantatie ingreep duurt ongeveer 1 tot maximaal 2 uur. Na de ingreep kun je rustig bijkomen in onze verkoeverkamer, waar je wordt verzorgd door onze zorgzame verpleegsters.

Opties na verwijderen borstprotheses (explantatie)

Tijdens het verwijderen van borstprotheses, zijn er diverse opties die verschillen van persoon tot persoon:

1. Vervangen door siliconen implantaten gevuld met een fysiologische zoutwater oplossing

Dit type prothese wordt pas in het lichaam zelf gevuld met zout water. De vloeistof wordt via een slangetje ingebracht en het implantaat wordt afgesloten met een ventieltje. Hierdoor kunnen de prothesen via een kleinere incisie in het lichaam gebracht worden.

2. Borstlift op basis van lipofilling (met lichaamseigen vet)

Lipofilling is een nieuw alternatief voor de traditionele borstvergroting. We gebruiken daarvoor vetcellen uit je eigen lichaam; deze methode is daardoor volkomen veilig. Verwacht geen enorme verandering: lipofilling geeft je maximaal een cupmaat erbij of vervangt de ruimte van je huidige implantaat deels of geheel. Maar dat kan voor jou nét het verschil maken.

3. Alleen verwijderen en niet vervangen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de verwijderde siliconen implantaten niet te vervangen met één van de bovengenoemde alternatieven.

Nazorg- en detoxprogramma

Na de explantatie ingreep is het mogelijk om onder leiding van onze internist en voedingkundige een nazorg- en detox programma te volgen. Dit programma is vooral gericht op het zo goed en snel mogelijk ontgiften (detox) van het lichaam. Hierbij is het van belang dat siliconenresten (incl. zware metalen, PCB’s en andere hormoonverstoorders) het lichaam kunnen verlaten en dat lymfeklieren (die vaak verstopt zitten) weer effectief kunnen gaan werken. Voor iedere vrouw maken we daarom een op maat gemaakt nazorg (controles) en detox programma.

Psychologische hulp en begeleiding

Daarnaast is het bij SHE. Health Clinics mogelijk om hulp en begeleiding te krijgen van een vrouwelijke psychotherapeut, want voor de meeste vrouwen is het vooral emotioneel zwaar om hun implantaten te verliezen; ook al is dat het beste voor hun eigen gezondheid. Vooral als de borstimplantaten zijn verwijderd en deze zijn niet vervangen door andere borstimplantaten of lipofilling, hebben veel vrouwen last van onzekerheid. Ze moeten veelal weer leren om zichzelf te accepteren, hun zelfbeeld te verbeteren en de juiste leefstijl aan te gaan nemen.

Tarieven explantatie ingreep

De (onderstaande) tarieven voor het verwijderen van jouw borstimplantaten zijn afhankelijk van je situatie. Zo kan het uiteindelijke tarief onder andere afhankelijk zijn van de volgende factoren:

 • Overmatige kapselvorming
  Bij een kleine vijf procent van de vrouwen met borstimplantaten kan overmatige kapselvorming optreden. Overmatige kapselvorming betekent dat het lichaam een dikke laag weefsel om het borstimplantaat aanmaakt. Wanneer naast een borstimplantaat ook een uitgebreid kapsel moet worden verwijderd dan zal dit de operatie langer maken en mogelijk de ingreep duurder maken.
 • Een gescheurd en/of lekkend borstimplantaat
  Ook dit zal de operatie ingewikkelder maken en mogelijk de prijs voor de ingreep opdrijven.
 • Het type borstimplantaat en de leeftijd van de prothese
  Vaak zijn oude borstimplantaten lastiger te verwijderen dan nieuwe. Ook het type implantaat heeft een invloed op de operatieduur en daarmee mogelijk de kosten.
 • Lymfeklieren wel/niet verwijderen 
  Bij sommige vrouwen zitten de lymfeklieren in de oksels zo vol met siliconenmoleculen, waardoor het lichaam afval- gifstoffen vast blijft houden en detox niet werkt. In dit geval dienen de lymfeklieren operatief te worden verwijdert.
 • Jouw persoonlijke voorkeuren
  Wanneer implantaten verwijderd worden dan blijft vaak een slappe wat lege borst over. Voor een mooi resultaat zal de borst daarom vaak gelift worden en/of worden gevuld op basis van lipofilling of nieuwe implantaten. Dit zorgt meestal voor extra littekens en kan ook de prijs van de ingreep wat opvoeren.

Vooraf bespreek je alle opties met onze ervaren zorgprofessionals, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. 

Verzekerde of onverzekerde zorg?

Indien wij de diagnose Breast Implant Illness (BII) of Asia Syndroom bij jou stellen, dan betreft de explantatie-ingreep (basis)verzekerde zorg en zal jouw verzekeraar de ingreep grotendeels of geheel betalen (excl. nazorgprogramma). Indien bij jou niet die diagnose wordt gesteld of je wil jouw implantaten preventief laten verwijderen, dan dien je de ingreep en het nazorgprogramma (indien gewenst) zelf te betalen. Mocht dat financieel moeilijk voor je zijn, dan kan een bedrijf zoals Cosmetic Finance je wellicht helpen met een betalingsregeling. 

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in het verwijderen of vervangen van borstprotheses of in ons nazorgprogramma? Je kunt via ons contactformulier direct contact opnemen voor meer informatie of een consult op onze siliconenpoli.

Behandelingen
Intakegesprek

Voor het bespreken van de mogelijkheden en het maken van de juiste keuzes, kun je een intakegesprek inplannen met een van onze vrouwelijke plastisch chirurgen.

Maak daarvoor een afspraak via 085-2019275 of via ons contactformulier.

Disclaimer

Het plaatsen van borstimplantaten doen wij enkel op uitzonderlijk verzoek en na uitgebreid overleg over de mogelijke (gezondheids) risico’s en veiligheid op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en innovaties.

Toevoegingen tarieven

Neem contact met mij op